MERVE TEPESİ (ESKİ HALİ)
SAFA TEPESİ VE MERVE TEPESİ ARASINDA SAY (ESKİDEN)
Safa ve Merve
Safa Tepesi Mescid-i Harem’in kuzeydoğusunda Merve tepesinden daha yüksek ve Kabe’ye daha yakın olan, Merve Tepesi ise Mescid-i Haremin kuzeybatısında olan ve aralarında yaklaşık 400 metre mesafe olan iki tepedir.
Önceleri bir vadi olan Safa ile Merve arası zamanla doldurulmuş, yükseltilmiş ve yürüyüşe uygun hala getirilmiştir. Ayrıca tepelere çıkmayı kolaylaştırmak için merdivenler yapılmıştır.
1922’de iki tepe arasındaki Sa’y yapılan alanın üstü kapatılmış, 1955’de Kabe'nin genişletme çalışmaları çerçevesinde burası Mescid-i Harama katılarak iki katlı olacak şekilde tasarlanmış ve zaman içinde bugünkü haline getirilmiştir.
Zemzem Suyu
Safa ile Merve Hz. İbrahim (AS)’ın eşi Hz. Hacer ve oğlu Hz. İsmail’i bıraktığı vadinin çevresindeki mübarek tepeler.
Hz. İbrahim’in ayrılmasından sonra suyu ve erzakının tükenmesi üzerine çaresiz kalan Hz. Hacer, oğlu İsmail’in susuzluktan ölmesinden endişe ederek Safa ve Merve tepeleri arasında su bulmak amacıyla koşturmaya başlamış ve tam ümitlerin tükendiği bir anda mucize gerçekleşmiş ve Hz. İsmail’in ağlarken ayaklarını vurduğu yerden su fışkırmıştır. İşte yüzyıllardır insanlara şifa kaynağı olan Zemzem suyunun hikayesi...
Hızlı yürüyüş anlamına gelen Sa'y, umuda koşmaktır ve bir arayıştır. Sa'y İbadeti, Hz. Hacer'in bu hatırasının canlandırılmasıdır.
İşte bu sebeple Safâ ile Merve arasındaki gidiş ve geliş yani Sa’y İbadeti, İnsanın Cenâb-ı Hakk’a büyük bir huşû, hiçlik ve acziyet itirafı içerisinde ilticâ etmesi ve dualarının kabul olması hikmetini taşımaktadır.
Cenâb-ı Hak, bu iki tepenin önemini şöyle ifâde buyurur:
“Şüphesiz Safâ ile Merve, Allâh’ın nişânelerindendir…” (Bakara, 158)
“Şüphesiz Safâ ile Merve, Allâh’ın nişânelerindendir…” (Bakara, 158)
SAFA TEPESİ (ŞİMDİKİ HALİ)
MERVE TEPESİ (ŞİMDİKİ HALİ)
SAFA VE MERVE ARASINDA SA'Y
Selamün Aleyküm,
YanıtlaSil2009 yılı hacısıyım.Allah(cc) herkese say yapmayı ve zemzem suyundan içmeyi nasip etsin.